SEBAX. Από το Blogger.
Dear Visitor!
I would appreciate it very much if you leave a short message.
If you like this "blog", please let me know.

Αγαπητέ Επισκέπτη!
Θα το εκτιμούσα πολύ, αν άφηνες ένα μικρό μήνυμα
καθώς αν σ'αρέσει το "blog", άσε με να το ξέρω.

[ View Guestbook - Βιβλίο Επισκεπτών ] [ Sign Guestbook - Υπογραφή ]

Οι Καϊκτσήδες στο Ρεμπέτικο (Kayikci 27 versions)

>> Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Μετά από πολλές ξένες διασκευές καιρός να επανέλθω σε κάτι ελληνικό
μιάς και το καλοκαίρι προχωράει (αν και δεν το πήραμε χαμπάρι...).
Για όσους θα πάτε σε κάποιο νησί αλλά και για όσους δεν μπορέσουν, θα τους δώσουμε τροφή για τα όνειρά τους, ... να τριγυρίζουν το πέλαγος παρέα με ένα καϊκτσή.
Από τα παλιά ο "Καϊξής" ήταν το αγαπημένο μου ρεμπέτικο που λάτρεψα δεν ξέρω πως;
λόγω της Χαρούλας που το είπε; λόγω της μελωδικότητας του Χατζηχρήστου; λόγω των χαρεμιών στο στίχο; λόγω Σεβάχ και περιπέτειας

Καϊκτσή λοιπόν (τουρκική kayıkçı) σημαίνει τον χειριστή και ιδιοκτήτη καίκιού δηλ. τον καπετάνιο.
Το κομμάτι το έγραψε ο Απόστολος Χατζηχρήστος ή "Σμυρνιωτάκι" το 1948 σε στίχους Γ. Φωτίδα και το τραγούδησε ο ίδιος με τον ξαδελφό του Ευάγγελο Χατζηχρήστο και αργότερα ντουέτο με τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο ίδιος έχει γράψει και πολλές άλλες επιτυχίες όπως: "Το παράπονο του Αλήτη" ("Αλήτη μ’ είπες μια βραδιά"), "Ας μην ξημέρωνε ποτέ", "Καρδιά παραπονιάρα', "Η πεντάμορφη", "Η Βαρβάρα', 'Παραπονιάρικο" ('Ότι κι αν έχεις στην καρδιά"), "Το μαγκαλάκι", "Βαγγελιώ δεν είσ’ εντάξει", "Καροτσέρη τράβα", "Πάμε στο Φάληρο" που τα έχουμε χιλιοτραγουδήσει όλοι …
Ο ΝΕΑΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Από το βιβλίο του «Από το Βυζάντιο στο Μάρκο Βαμβακάρη) μας λέει: {...Αυτές τις εικόνες πλήξης, ανικανοποίητης επιθυμίας και φυλακής των γυναικών του χαρεμιού θα τις χρησιμοποιήσουν συνθέτες του 20ου αιώνα, όπως ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης..} Ο Χατζηχρήστος ....ενσωματώνει αρκετές τούρκικες λέξεις στα τραγούδια του. Στην πραγματικότητα το τραύμα της χαμένης πατρίδας, του προξενεί μιαν αθεράπευτη νοσταλγία της Ανατολής, τον οδηγεί σε χώρους εξωτικούς, τον κάνει να «ξαπλώσει σε ντιβάνια, σε πασάδικα ντουμάνια...να γνωρίσει τις σουλτάνες, τις πιο φίνες Αφρικάνες», να φανταστεί τα καραβάνια με τις καμήλες, να ερωτευτεί τη «μικρή του γκαμηλιέρη» και να της πει τη μαγική λέξη της αγάπης «γιαλελέλι». Ακόμα θέλει να μισθώσει ένα καΐκι κι έναν κωπηλάτη («καϊξή») για να κλέψει την γκιουζέλ-χανούμ, την ωραία κοπέλα που λιώνει και χάνει τα νιάτα της μέσα στο χαρέμι-κελί.
Πρέπει να είναι από τα πιό πολυδιασκευασμένο ρεμπέτικα μαζί με τη "Φραγκοσυριανή" του Μάρκου και την "Συννεφιασμένη Κυριακή" του Τσιτσάνη.
O Sebax γύρισε με πολλά καϊκια και μάζεψε αρκετό υλικό από αυτό τον κακόμοιρο βαρκάρη ...
ιδού τα πρώτα 13 κατά σειρά εκτίμησης μου:
 • Νο1 τον ίδιο τον συνθέτη και τον Μάρκο Βαμβακάρη
 • Νο 2 επάξια, η Χαρούλα γιατί αυτή και τόπε καλά, αλλά και τόμαθε στον πολύ κόσμο,
 • Νο3 καταπληκτική εθνικ διασκευή από την Θέσια Παναγιώτου και το άλμπουμ ¨Στου Θωμά" με τον Νίκο Μαραγκοπουλο. (πνευστά, πολυφωνίες και κρουστά)
 • Νο 4 ο Γιάννης Σαούλης (διάβασε για αυτόν σε παλιότερο άρθρο μου - αξίζει -> από τα περιεχόμενα) και το ακυκλοφόρητο CD του στην Ελλάδα (μόνο Τουρκία) "Kayikci".
 • Νο 5 ο Θύμιος Στουραϊτης - μπουζούκι και η Μαρία Καπετανίδου τραγούδι σε Live από Σεβάχ
 • Νο 6 Κώστας Καλαφάτης και Γιώργος Ξηντάρης από την Συναυλία στο Βόλο (2004) προς τιμήν του Κάρολου & Νίκου Μιλάνου.
 • Νο 7 ο Νίκος Τατασσόπουλος σε κέφια ξεκινάει με Scorpions περιπλανιέται σε Moody Blues και καταλήγει στον Καϊκτσή...!!! τραγούδι ο Κ. Γεράκης (Live από Σεβάχ)
 • Νο 8 μια πιό μοντέρνα άποψη από τους Ιμάμ Μπαϊλντί.
 • Νο 9 από την Τουρκάλα τραγουδίστρια Kulhani Sarkilar και την ελληνοτουρκική ταινία του Ζαφειρίου "Kayikci".
 • Νο 10 από το Duo Santorini (Ιταλοί)
 • Νο 11 από τα παιδιά της ΤΟΜΠΟΥΡΛΙΚΑΣ (ουζομεζεδοπωλείο της Θεσ/νίκης) με τον Παντελή Χατζηδιάκο - μπουζούκι και τον Δημήτρη Εσερίδη - κιθάρα.
 • Νο 12 από την Ελληνοτουρκική μπάντα Serjiani
 • Νο 13 από τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.
Ακόμα θα βρείτε και άλλες 14 εκδοχές περισσότερο ή λογότερο ενδιαφερουσες ... εδώ κι εδώ
(όπως Τσαλιγοπούλου, Νταλάρα, Μπάμπη Τσέρτο, Τάνια Τσανακλίδου, Μαριώ ... ) Καλά αρμενίσματα

1 σχόλια:

A.F.Marx Πέμπτη, 28 Ιουλίου, 2011  

Δυνατή συλλογή κι αυτή.
Την κατεβάζω αμέσως.
Ευχαριστώ καραβοκύρη Σεβάχ

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Η Πολιτική μας..!

Σκοπός του Blog μας είναι να προάγουμε την καλή μουσική, να διαφημίσουμε τους σωστούς καλιτέχνες & να ενημερώσουμε τους ανήσυχους ακροατές για πράγματα που συμβαίνουν στην Ελληνική σκηνή (και όχι μόνο). Σε καμμία περίπτωση δεν συμμετέχουμε στην πειρατεία της Μουσικής, αλλά προσπαθούμε να διαφημίσουμε τους καλλιτέχνες (δεν παρουσιάζουμε ολόκληρες δουλιές, αλλά ένα δείγμα προτρέποντας να αγοράσετε τους αυθεντικούς δίσκους). Όλα τα mp3 αρχεία παραμένουν για περιορισμένο διάστημα. Ακόμα παρουσιάζοντας μερικές δικές μας συλλογές βοηθούμε στη σωστή ενημέρωση και προώθηση της ποιοτικής μουσικής.
Δεν θα θέλαμε να εκμεταλλευτείτε για εμπορικούς λόγους τις μουσικές που προσφέρουμε.
O διαχειριστής του blog, δεν φέρει ευθύνη για τα περιεχόμενα εξωτερικών συνδέσεων (links), ούτε για το περιεχόμενο των σχολίων από τους επισκέπτες.
Εάν είστε εκπρόσωπος πνευματικών δικαιωμάτων κάποιας εκ των αναρτήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της, ειδοποιείστε μας θα αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατόν..!

... Η γλυκα του Βινυλιου

... Η γλυκα του Βινυλιου

Αναγνώστες

Οδηγια

Καταθέστε σχόλια για άλμπουμ που ψάχνετε ή "βρήκατε εδώ", ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι χρήσιμες για άλλους. (Γράψτε στον τομέα των σχολίων). Αν θέλετε να ανεβάσετε ένα άλμπουμ, στείλτε μας με email κάποιες πληροφορίες, link, εξωφύλλα, λίστα τραγουδιών, κάτι τις πλήρες τέλος πάντων και στείλτε το στο sebaxaki@gmail.com Τα άλμπουμ που στέλνετε θα αναρτώνται το συντομότερο, φυσικά αν συνάδουν με το ύφος του blog (δεν θέλουμε υποπροϊόντα της μουσικής)

  © Blogger template Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Επιστροφή στην Κορυφή