50. Η Επιστροφή της Μαντουβάλας - The Return of Medhubala
>> Τετάρτη 27 Μαΐου 2009
Και τι πρόσωπο ΘΡΥΛΟΣ.
Ινδή ηθοποιός που μεσουράνησε στις λεγόμενες ταινίες Indie με εκπληκτική καριέρα για κείνη την εποχή. Aπό πολύ μικρή έγινε αστέρι μιάς και την δίδαξε ο πατέρας της (ηθοποιός μπουλουκιών) όμως αυτή από 16 χρονών κέρδισε το ρόλο της πρωταγωνίστριας στη μεγάλη οθόνη. Εχει παίξει σε άπειρα φίλμ από το 1942 εως το 1969 όταν και πέθανε.( στο Internet βρήκα 76 καταγεγραμμένες) Από μικρή είχε πρόβλημα με την καρδιά της αλλά εκείνα τα χρόνια η καρδιολογία ήταν στα σπάργανα. Παρόλα τα ταξίδια σε γιατρούς στο Λονδίνο και την απαγόρευση τους να παίζει σινεμά (από 21 χρονών η κατάσταση της ήταν κρίσιμη) αυτή συνέχισε την ζωή της, το απέκρυψε φυσικά για πολλά χρόνια από την βιομηχανία και έγινε ίνδαλμα όλου του κόσμου (πολύ πρίν τη γνωστή Ναργκίς). Στις ταινίες της βγαίνει μιά σαγηνευτική εικόνα γλυκύτητας, ομορφιάς & γοητείας (ήταν πραγματικά όμορφη).
Φυσικά πολλοί σκηνοθέτες ασέλγησαν με το να της δίνουν συνέχεια ρόλους δυστυχίας και μιζέριας. Και ακόμα στα τελευταία της η βιομηχανία της έκανε ψυχρό πόλεμο & αναγκάστηκε να πουλά τα πάντα για την θεραπέια της επώδυνης καρδιοπάθειας. (Ηταν η πρώτη moviestar που είχε ψυχρό πόλεμο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης). Στη ζωή της δυστύχησε ακόμα πιό πολύ από ένα γάμο που δεν τον ενέκρινε η οικογένεια & και γενικά επαληθεύτηκε η προφητεία ενός σοφού μοναχού απ'την Βομβάη - είχε προβλέψει ότι από μικρή θα έχει φήμη και περιουσία, αλλά θα οδηγηθεί στη δυστυχία και θα πεθάνει σε νεαρή ηλικία. Εγινε όμως η ηρωίδα του λαού γιατί έφαγε την περιουσία της σε φιλανθρωπίες & βοηθώντας την οικογένειά της μέχρι το τέλος της (είχε πέντε αδελφές & ένα αδελφό).
Αρκετά ... με την ιστορία της καημένης της Μαντουμπάλας. (Ξανθόπουλο δεν θυμίζει?)
Γενικά αυτή την εικόνα της δύστυχης αγαπημένης την υιοθέτησαν & οι εδώ καλλιτέχνες στα τέλη του 1950 (σκηνοθέτες τραγουδιστές & ηθοποιοί) και άρχισαν να μιμούνται τα ινδικά μελό - μοιρολόγια γνωστά ως τα Ινδικά ή Ινδοπρεπή. Πόσα κομμάτια δεν έγραψε τότε κατόπιν παραγγελίας ο Τσιτσάνης & πόσα δεν είπαν Καζαντζίδης, Αγγελόπουλος, Βούλα Πάλλα κ.α. (οι εταιρίες βλέπετε)
Μαντουβάλες, Τζεμιλέ, Αϊσέ, Σεράχ, Γκιουλμπαχάρ, Φελάχες & Αραπίνες
παρήλασαν όλες από το ελληνικό τραγούδι. Οσο για τη μεγάλη οθόνη τι να πείς από την Ναργκίς στη Μάρθα Βούρτση & εισαγωγή από την Τουρκία, την Χούλια Κότσιγιιτ.
Και ΝΑ ΤΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ... ΔΩΣΕ ΚΛΑΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ... ΝΑ ΞΕΣΠΑΕΙ.
ΩΡΑΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΧΑΜΕ .!! (Εισαγόμενο Κλάμα - τό υιοθέτησε & η Χούντα αργότερα).
Τώρα γιατί μούρθε η Μαντουβάλα..? Μάλλον επειδή είναι μόδα το BOLLYWOOD.
Εχω χρόνια μερικά τραγούδια της από το άλμπουμ "The Return of Medhubala" και πιστέψτε με μερικά είναι Τζαζ-ο-Εθνικ κάτι σαν τα Ethiopique που γίνανε της μόδας από την ταινία "Broken Flowers '' άσε που πειράζω και μερικούς φανατίλες Καζαντζιδο-Αγγελοπουλικούς κολλημένους τους λέω - άκου...! πραγματικά από που τα "πήραμε". Ακούστε τα δεν θα χάσετε - θα σας θυμίσουν παλιά λαϊκά δικά μας - έχουν πλάκα - αλλά και τέχνη.
ΥΓ... -Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ -
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ... ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ στο 11880.
The Return of Medhubala
Αντε .. Και ακόμα μαζί μερικές διασκευές της Μαντουβάλας σε χαρούμενο τέμπο μιάς και η φουκαριάρα δεν τα κατάφερε .. να ανεβάζει το λαό της αλλά να τον κάνει ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ....
14. > Mαντουβάλα - (Latin - Ορχ.Σπύρου Πιπεράκη)
15. > Μιά Μαντουβάλα Εντεχνη - (Γιώργ. Μπαγιώκης)
16. > Μαντουβάλα Swing - (Ορχ.Γιώργ. Θεοδοσιάδη)
1 σχόλια:
Aπίστευτο!
Πάντα το ήθελα!!
Ευχαριστώ πολύ πολύ! :)
Δημοσίευση σχολίου