SEBAX. Από το Blogger.
Dear Visitor!
I would appreciate it very much if you leave a short message.
If you like this "blog", please let me know.

Αγαπητέ Επισκέπτη!
Θα το εκτιμούσα πολύ, αν άφηνες ένα μικρό μήνυμα
καθώς αν σ'αρέσει το "blog", άσε με να το ξέρω.

[ View Guestbook - Βιβλίο Επισκεπτών ] [ Sign Guestbook - Υπογραφή ]

Η Διασπορά του Ρεμπέτικου - The Greek Blues

>> Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Το Rembetiko εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στο λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες έφθασαν από τη Μικρά Ασία. Έφεραν μαζί τους το δικό τους τρόπο ζωής και την ανατολίτικη μουσική.
Στις ταβέρνες, ή στους τεκέδες (tekes), οι ρεμπέτες κάπνιζαν hashish, έφτιαχναν μουσική, και ήταν ντυμένοι πάντα με ένα δικό τους διακριτικό τρόπο. Υπ'όψη ότι τότε το χασίς ήταν νόμιμο & καλλιεργείτο σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας. Αργότερα όταν η σύσκεψη της Κοινωνίας των Εθνών (ΟΗΕ σήμερα) στηνΝ.Υόρκη το 1931 το κατέταξε στις ναρκωτικές ουσίες για να προωθηθεί ο καπνός [Virginia] και η αμερικάνικη καπνοβιομηχανία, οι κυβερνήσεις το απαγόρευσαν & έδιδαν κίνητρα στους αγρότες να ξεριζωθεί & αντικατασταθεί με καπνό. Ο πρώτος που το πέρασε στην παρανομία & μαζί με αυτό & τους ρεμπέτες ήταν ο δικτάκτορ Ι.Μεταξάς - εκλεκτός κύριος, συγχωρέθηκε από τις τόσες κομπίνες του που έκανε στη χώρα γιατί είπε ένα ΟΧΙ - πάλι καλά.
Αποκλεισμένο λοιπόν από διάφορες δικτατορίες και αργότερα ιδεολογικά απορριφθέν, το Rembetiko θεωρήθηκε υποκουλτούρα και καταδιώχθηκε όσο κανένα άλλο είδος μουσικής. Ευτυχώς όμως κατώρθωσε & επέζησε σε διάφορες μορφές, και τελικά, έγινε ένα αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ταυτότητας.

(Πολύ αργά ήρθε ο Μάνος Χατζιδάκις -1960- με ένα συγκλονιστικό άρθρο του να το αναβαπτίσει και να του δώσει την πρέπουσα αξία).
Το άλμπουμ αυτό προϊόν μακροχρόνιας έρευνας παρουσιάζει 31 σύνολα από 13 χώρες, δηλαδή τους κορυφαίους εκπροσώπους του Rembetiko στις πολλές και διάφορες μορφές του σε ολόκληρο τον κόσμο και την ανάπτυξή του κατά τη διάρκεια των ετών. Ρεμπέτικα από την Ελλάδα, αλλά & τις κοινότητες των μεταναστών από τη Βόρ.Αμερική, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη. (Συμπεριλαμβάνονται Apodimi Compania από την Αυστραλία, Prosechos, Salto Orientale και Ζώτος Kompania από τη Γερμανία , Kudsi Ergüner και Melihat Gülses από την Τουρκία, DIAMANDA Gallas και το σχήμα Café Aman America από τις ΗΠΑ, Taximi από τη Σουηδία, Palio-Parea από την Ολλανδία, οι Ρεμπέτες Hipsters από τον Καναδά και εικόνες της πρόσφατης ελληνικής μουσικής ιστορίας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος , Νίκος Ξυδάκης, Νίκη Tράμπα & Ross Daly και o Σταύρος Ξαρχάκος με μουσική από την θρυλική ταινία "Rembetiko").
Ενας περίεργος Ρεμπέτικος Δίσκος φτιαγμένος από ξένους για Ελληνες. Δεν πρέπει να λείπει από καμμιά Ρεμπέτικη Δισκοθήκη.
CD 1.
01. Stavros Xarchakos - Prologos-Mana Mou Ellas
02. Cafe Aman America Orchestra - O Pinoklis
03. Taximi - Rosenbuskens Blad
04. Kudsi Erguner Ensemble - Yedikule
05. Kegome - Salto Orientale
06. Bayat - Irinaki(Traditional Arr.)- Bratsch
07. Talking To Charos - San Pethano Sto Karavi
08. Christos Pantelis - Bouzouki Mou Diplochordo
09. Miquel Gil - I Giren
10. Ross Daly & Labyrinth - Afou Chis Allon Stin Kardia
11. Ankala - Cafe Izmir
12. The Rembetika Hipsters - Mes Tis Polis To Hammam-
13. Evening Take-Abaji - For Rita
14. Pavlos Sidiropoulos - To Blues Tou Paliokaravou
15. Grigoris Bithikotsis - Mikis Theodorakis Sta Pervolia
CD 2.

01. Apodimi Compania - Doctor
02. Martha Frintzila - Thalassa Lipisou
03. Zotos Kompania - Ego Mangas Phenomouna
04. Diamanda Galas - Anoixe
05. Christos Pantelis - Pali Kiapopse Skeftikos
06. Salto Orientale - Diki Mou Ine I Ellas
07. Michalis Jenitsaris - I Ladades
08. Fotia - Psila Ta Parathyria Sou
09. Palio-Parea - Tou Votanikou O Mangas
10. Prosechos - Plimyra
11. Stelios Vamvakaris & Louisiana Red - I Fantasia Stin Exousia
12. Solon Lekkas - San Pothano Paragelno
13. Vosporos - Zeybekiko
14. Niki Tramba, Ross Daly & Labyrinth - Emai Orfanos Apo Paidhi
15. Melihat Gulses - Barba Yannakakis(Kurban)
16. Roberto Zanisi - Stin Ipoga
17. Nikos Xydakis, Manolis Rasoulis & Nikos Papazoglou - I Manges Den Iparchoun Pia
18. Dionyssis Savopoulos – Zeybekiko


ΚΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Η Πολιτική μας..!

Σκοπός του Blog μας είναι να προάγουμε την καλή μουσική, να διαφημίσουμε τους σωστούς καλιτέχνες & να ενημερώσουμε τους ανήσυχους ακροατές για πράγματα που συμβαίνουν στην Ελληνική σκηνή (και όχι μόνο). Σε καμμία περίπτωση δεν συμμετέχουμε στην πειρατεία της Μουσικής, αλλά προσπαθούμε να διαφημίσουμε τους καλλιτέχνες (δεν παρουσιάζουμε ολόκληρες δουλιές, αλλά ένα δείγμα προτρέποντας να αγοράσετε τους αυθεντικούς δίσκους). Όλα τα mp3 αρχεία παραμένουν για περιορισμένο διάστημα. Ακόμα παρουσιάζοντας μερικές δικές μας συλλογές βοηθούμε στη σωστή ενημέρωση και προώθηση της ποιοτικής μουσικής.
Δεν θα θέλαμε να εκμεταλλευτείτε για εμπορικούς λόγους τις μουσικές που προσφέρουμε.
O διαχειριστής του blog, δεν φέρει ευθύνη για τα περιεχόμενα εξωτερικών συνδέσεων (links), ούτε για το περιεχόμενο των σχολίων από τους επισκέπτες.
Εάν είστε εκπρόσωπος πνευματικών δικαιωμάτων κάποιας εκ των αναρτήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της, ειδοποιείστε μας θα αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατόν..!

... Η γλυκα του Βινυλιου

...  Η γλυκα του Βινυλιου

Αναγνώστες

Οδηγια

Καταθέστε σχόλια για άλμπουμ που ψάχνετε ή "βρήκατε εδώ", ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι χρήσιμες για άλλους. (Γράψτε στον τομέα των σχολίων). Αν θέλετε να ανεβάσετε ένα άλμπουμ, στείλτε μας με email κάποιες πληροφορίες, link, εξωφύλλα, λίστα τραγουδιών, κάτι τις πλήρες τέλος πάντων και στείλτε το στο sebaxaki@gmail.com Τα άλμπουμ που στέλνετε θα αναρτώνται το συντομότερο, φυσικά αν συνάδουν με το ύφος του blog (δεν θέλουμε υποπροϊόντα της μουσικής)

  © Blogger template Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Επιστροφή στην Κορυφή