Η Σκάλα του Μιλάνου
>> Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008
Κάποτε υπήρχε ένα μικρό καπηλειό στον Βόλο που το έλεγαν "Σκάλα" και επειδή ο ιδιοκτήτης ονομάζονταν Μιλάνος (Στέφανοςς) κάποιος σοφός πελάτης το πέταξε και καθιερώθηκε σαν η ¨Σκάλα του Μιλάνου¨ Ο νονός ήταν ο διευθυντής της Βολιώτικης εφημερίδας "Θεσσαλία" Τάκης Οικονομάκης που με ένα άρθρο στην καθημερινή του στήλη το 1938 παρομοίασε με πολύ θράσος την γνωστή Σκάλα του Μιλάνου με το ταβερνάκι της πλατείας Αγ.Νικολάου - το τόσο μικρό και χαμηλοτάβανο καπηλειό. Η ¨σκάλα¨ δημιουργήθηκε λοιπόν από τον πατέρα Στέφανο (έναν πολύ καλό μουσικό της εποχής του μεσοπολέμου που μύησε τα παιδιά του στο ρεμπέτικο, σμυρνέϊκο, λαϊκό αλλά και στο ταβερνείο του παλιού Βόλου) και συνέχισε την παράδοση με τα δύο αδέρφια Κάρολο και Νίκο Μιλάνο καπηλειό επί 87 συνολικά χρόνια!!!!.
Η φήμη της έγινε διεθνής ακόμα πολλοί τουρίστες που έτυχε να περάσουν κόλλησαν και αυτοί και συνέχισαν να συχνάζουν για πολλά χρόνια διαδίδοντας το ταβερνάκι σε όλη την Ευρώπη. (Μην σας φαίνεται υπερβολή αλλά καμμιά φορά οι ξένοι ήταν περισσότεροι από τους Ελληνες).
ακούστε ειδικά εσείς οι ηχολήπτες, παραγωγοί και μηντιάκηδες: - -
από αφηγήσεις !!! ΝΑΙ από αφηγήσεις !!--
Πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι μουσικοί (την εποχή της αναβίωσης του ρεμπέτικου με τις κομπανίες 1980 - 85) πέρναγαν από τη σκάλα να "λαχανέψουν" κανένα άγνωστο τραγούδι μιάς και ο Κάρολος - φωτογραφική μνήμη - ήξερε απ΄έξω 3.000! τραγούδια και αλοίμονο όταν έβγαζε το τετράδιο του Πατέρα. Είχαν πολλές προτάσεις από δισκογραφικές εταιρείες να κατέβουν στην Αθήνα για να γραμμοφωνήσουν τα τραγούδια τους και ειδικά τα απαράμιλλα σόλο τους - τα οργανικά. Αυτοί όμως άνθρωποι απλοί, λαϊκοί, αριστεροί και ολιγαρκείς δεν τσίμπησαν ποτέ στις προτάσεις των πολυεθνικών - όπως έλεγαν στην Αθήνα θα γίνουμε πρόβατα εδώ είμαστε "Αρχοντες".
(Η αλήθεια είναι ότι σαν άνθρωποι της επαρχίας δεν την συμπαθούσαν την πρωτεύουσα - τους φόβιζε το άγνωστο, το πολύ, το χάος- άσε που θα ξεσπιτωθούμε μούλεγε ο Κάρολος - θα γυρίσουμε και δεν θα βρούμε τις γυναίκες μας).
Αφού λοιπόν δεν πήγαιναν στα Studio για ηχογράφηση κάποιοι ρομαντικοί και καλοί τους φίλοι (Φραγκίσκος Κουτελιέρης & Βασίλης Μανιός) αποφάσισαν να πληρώσουν τα έξοδα για να τους φέρουν κινητό Studio στην ταβέρνα. Ετσι "βγήκε" με πολύ γκρίνια (από πλευράς Κάρολου που δεν ήθελε τα Μαρκούτσια κοντά του) με την πρώτη φορά αυτή η σπουδαία ηχογράφηση στις 20 Οκτώβρη 1999 χωρίς λοιπές τεχνικές παρεμβάσεις, αυτή τη φορά χωρίς κοινό.
Επαιξαν κιθάρα και τραγούδι ο Νίκος Μιλάνος, μπουζούκι και δεύτερη φωνή ο Κάρολος και μπαγλαμά ο Κώστας Καραμπερόπουλος (ένα από τα ταλέντα που ξεπήδηξαν από την "σκάλα")
Δεξιά οι Αφοί Μιλάνοι με τον Κώστα Καραμπερόπουλο και τον Πάνο Γεραμάνη στο Καφέ Σεβάχ σε μία από τις ελάχιστες στιγμές που έπαιξαν εκτός της "Σκάλας" τον Οκτώβρη του 2004.
Δυστυχώς αμέσως μετά άρχισε ο χάρος να παίρνει :
- Πάσχα του 2005 ο Πάνος Γεραμάνης
- Πάσχα του 2006 ο Νίκος
- Πάσχα του 2006 ο Κάρολος
Άλλωστε δεν μας άφησαν και πολλά πράγματα αφού πήραν τους θησαυρούς μαζί τους.Ας όψονται οι δισκογραφικές που δεν κατόρθωσαν να τα καταγράψουν.
ΚΛΙΚ (reupload) Here
εδώ θα δείτε ένα βιντεάκι από την ΝΕΤ
2 σχόλια:
Πολύ ωραία άρθρα! Πού μπορώ να βρώ αυτή την ανεξάρτητη παραγωγή του 1999?
Καλή συνέχεια!
Οδηγίες έχει στο τέλος του Blog ... Εισαι στο σωστό σημείο πάτεισε το τετραγωνο στο τέλος του αρθρου...
Δημοσίευση σχολίου