SEBAX. Από το Blogger.
Dear Visitor!
I would appreciate it very much if you leave a short message.
If you like this "blog", please let me know.

Αγαπητέ Επισκέπτη!
Θα το εκτιμούσα πολύ, αν άφηνες ένα μικρό μήνυμα
καθώς αν σ'αρέσει το "blog", άσε με να το ξέρω.

[ View Guestbook - Βιβλίο Επισκεπτών ] [ Sign Guestbook - Υπογραφή ]

Ομορφη Πόλη (25 versions)

>> Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αλλο ένα κομμάτι θρύλος του Μίκη που όλοι έχουμε σιγοψιθυρίσει....
"Όμορφη πόλη, φωνές, μουσικές...
Θα γίνεις δικιά μου πριν έρθει η νύχτα.."


Η “όμορφη πόλη” ανήκει στον κύκλο τραγουδιών “Λιποτάκτες” που συνέθεσε ο Μίκης το 1952. Οι “Λιποτάκτες” δισκογραφήθηκαν για πρώτη φορά το 1960 και την “όμορφη πόλη” την τραγούδησε στον δίσκο ο ίδιος ο συνθέτης (μάλλον η καλύτερη).
Τον Ιανουάριο του 1962, ο Κώστας Χατζής έρχεται να το ερμηνεύσει με τη βραχνή φωνή και η χαρακτηριστική ερμηνεία του μαζί με το “δακρυσμένα μάτια”.

Δυο μήνες αργότερα η “όμορφη πόλη” ξεκινάει τις ευρωπαϊκές της διαδρομές. Η μουσική του Μίκη συναντάει την συγκλονιστική φωνή της μεγάλης ερμηνεύτριας Εντίθ Πιάφ. Το τραγούδι “Les amants de Teruel” όπως τιτλοφορείται η γαλλική διασκευή του, ερμηνεύεται από την Πιάφ στην ομότιτλη ταινία, σε σκηνοθεσία Jacques Plante και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Το καλοκαίρι του 1966 στον “Α’ Μουσικό Αύγουστο” η Μαρινέλλα ερμηνεύει τους “Λιποτάκτες” στο Λυκαβηττό υπό την διεύθυνση του Μίκη. Πολύ σύντομα ηχογραφεί σε δισκάκι 45 στροφών την “όμορφη πόλη” και την “Φαίδρα”.

Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί Έλληνες ηχογράφησαν το τραγούδι αυτό. Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η Μαρία Φαραντούρη, η Αρλέτα, ο Πέτρος Πανδής, ο Μανώλης Μητσιάς, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Καλιόπη Βέτα με τον Αλέξανδρο Χατζή (4 δεκαετίες μετά τον πατέρα του Κώστα), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Πάριος στον δίσκο του “ο ερωτικός Θεοδωράκης” και "οπωσδήποτε" ο Γιώργος Νταλάρας σε διάφορες εκτελέσεις, μόνος ή σε ντουέτο.

Φυσικά υπήρξαν και οργανικές διασκευές του τραγουδιού, όπως η διασκευή για δυο κιθάρες από τον Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη (περιέχεται στον δίσκο τους “Cafe Del Art-III”) και η διασκευή για ορχήστρα με σολίστ το κλαρίνο του Βασίλη Σαλέα (περιέχεται στο δίσκο του “Litany” σε ενορχήστρωση του Γιάννη Ιωάννου).

Το 1993 η Maria del Mar Bonet ερμηνεύει με την υγρή και ζεστή μεσογειακή φωνή της ένα δίσκο με 12 τραγούδια του Μίκη και τίτλο “El·las”. Το τραγούδι “Ciutat preciosa” (όμορφη πόλη)

Η χειρότερη εκδοχή του κομματιού είναι από την Βικυ Λέανδρος η οποία το 2003 στον δίσκο “τραγούδι αλλιώτικο” νομίζει ότι το τραγούδι είναι ποπάκι και το ερμηνεύει το ίδιο ξενέρωτα σαν τον Καζανόβα της ή το κακομαθημένο παιδί (σαχλοτράγουδα της ελληνίδας του εξωτερικού, βαρώνης ... παρακαλώ, και εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου του Δήμου Πειραιά ... σωθήκαμε)

Το τραγούδι αυτό, αρυτίδωτο ταξιδεύει τόσα χρόνια, (σχεδόν 60 ) αλλάζοντας όργανα, φωνές, στίχους και γλώσσες και θα εξακολουθήσει ακόμα να ταξιδεύει όσο οι άνθρωποι ποθούν και αγαπούν.
(Στοιχεία έλαβα απο τον http://afmarx.wordpress.com και τον ευχαριστώ) (κλίκ)

1 σχόλια:

A.F.Marx Πέμπτη, 28 Ιουλίου, 2011  

Λατρεμένο τραγούδι.
Κι εγώ σ' ευχαριστώ

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Η Πολιτική μας..!

Σκοπός του Blog μας είναι να προάγουμε την καλή μουσική, να διαφημίσουμε τους σωστούς καλιτέχνες & να ενημερώσουμε τους ανήσυχους ακροατές για πράγματα που συμβαίνουν στην Ελληνική σκηνή (και όχι μόνο). Σε καμμία περίπτωση δεν συμμετέχουμε στην πειρατεία της Μουσικής, αλλά προσπαθούμε να διαφημίσουμε τους καλλιτέχνες (δεν παρουσιάζουμε ολόκληρες δουλιές, αλλά ένα δείγμα προτρέποντας να αγοράσετε τους αυθεντικούς δίσκους). Όλα τα mp3 αρχεία παραμένουν για περιορισμένο διάστημα. Ακόμα παρουσιάζοντας μερικές δικές μας συλλογές βοηθούμε στη σωστή ενημέρωση και προώθηση της ποιοτικής μουσικής.
Δεν θα θέλαμε να εκμεταλλευτείτε για εμπορικούς λόγους τις μουσικές που προσφέρουμε.
O διαχειριστής του blog, δεν φέρει ευθύνη για τα περιεχόμενα εξωτερικών συνδέσεων (links), ούτε για το περιεχόμενο των σχολίων από τους επισκέπτες.
Εάν είστε εκπρόσωπος πνευματικών δικαιωμάτων κάποιας εκ των αναρτήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της, ειδοποιείστε μας θα αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατόν..!

... Η γλυκα του Βινυλιου

...  Η γλυκα του Βινυλιου

Αναγνώστες

Οδηγια

Καταθέστε σχόλια για άλμπουμ που ψάχνετε ή "βρήκατε εδώ", ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι χρήσιμες για άλλους. (Γράψτε στον τομέα των σχολίων). Αν θέλετε να ανεβάσετε ένα άλμπουμ, στείλτε μας με email κάποιες πληροφορίες, link, εξωφύλλα, λίστα τραγουδιών, κάτι τις πλήρες τέλος πάντων και στείλτε το στο sebaxaki@gmail.com Τα άλμπουμ που στέλνετε θα αναρτώνται το συντομότερο, φυσικά αν συνάδουν με το ύφος του blog (δεν θέλουμε υποπροϊόντα της μουσικής)

  © Blogger template Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Επιστροφή στην Κορυφή