SEBAX. Από το Blogger.
Dear Visitor!
I would appreciate it very much if you leave a short message.
If you like this "blog", please let me know.

Αγαπητέ Επισκέπτη!
Θα το εκτιμούσα πολύ, αν άφηνες ένα μικρό μήνυμα
καθώς αν σ'αρέσει το "blog", άσε με να το ξέρω.

[ View Guestbook - Βιβλίο Επισκεπτών ] [ Sign Guestbook - Υπογραφή ]

Μερικοί Μουσταφάδες - "Think ABout Mustaphas"

>> Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Με αφορμή τον προηγούμενο δίσκο του Γιάννη Σταματίου και την "Μισιρλού" του (που πράγματι είναι μιά από τις καλύτερες διασκευές όπως λέει και ο ειδικός στα σχόλια του "σπόρου") άκουσα ένα άλλο κομμάτι-θρύλο τον "Μουσταφά" παιγμένο από έναν άλλο θρυλικό μπουζουξή τον Δημήτρη Στεργίου (Μπέμπη) και θυμήθηκα ότι έχω μερικές "εκτελέσεις" Μουσταφάδες ...
ευκαιρία λοιπόν να τους μελετήσουμε.

(Για όσους ψάχνουν μισιρλούδες υπάρχουν καμμιά 250αριά - ναι ! - http://4misirlou.blogspot.com/ )
«Ο Μουσταφάς» λοιπόν είναι μια λαϊκή μελωδία της Μέσης Ανατολής που έγινε διάσημη από τον Bob Azam στη Γαλία τη δεκαετία του '60, σε μια έκδοση Fox Trot. Το 1994 η γαλική εταιρία APC ζήτησε από διάφορους μουσικούς - κυρίως γάλους - να δώσουν την ερμηνεία τους σε αυτό το κομμάτι. Ετσι προέκυψε το CD "Think ABout Mustaphas" που περιέχει 9 διασκευές με ψυχεδελικά surf, υπνωτικές ινδικές μουσικές, samples, Ανατολίτικο ρομαντισμό και πολλά άλλα στυλ.
Τώρα μην με ρωτήσετε αν το πείραμα μ'άρέσει..
* Δύο ανόητα rock n roll (που περιγράφονται στην ιστοσελίδα της APC ως ψυχεδελική surf..! μάλλον πανκ ροκ από τους Greg Garrigues και Jean Touitou.
*
Δύο καλύτερες εκδοχές κοντά στο αρχικό κομμάτι (λιγότερο kitsh, ίσως) από τον ρόκερ Jonathan Richman και τον ποπ-σταρ Rachid Taha.
* Μια ημιακουστική μινιμαλιστική απόδοση (πολύ δύσκολο να περιγραφεί, στην πραγματικότητα), του Pascal Comelade.
* Μια μαύρη dub εκδοχή από τον Solo (και 2 ακόμα bonus ινστρουμένταλ με το τέλος του CD)
* Επιτέλους, όμως το καλύτερο κομμάτι από τους Nick Σκοπελίτη και Bill Laswell (μας ανταμείβει με μιά 10λεπτη διασκευή μαζί με άλλους μουσικούς που δεν περιλαμβάνονται στη θήκη του CD, οι οποίοι πέρνουν ένα απλό pop κομμάτι και το μεταμορφώνουν σε ένα ατμοσφαιρκό-ambient διαμάντι). Αυτή είναι και η πιο σοβαρή εκδοχή του Μουσταφά, πιο κοντά στην παραδοσιακή μελωδία από τη δεκαετία του εξήντα.
(Επ΄ευκαιρία ψάξτε το άλμπουμ «Ekstasis» του συμπατριώτη Nick Σκοπελίτη)
όπως είπα και πριν πείραμα είναι...
Και αν μιλάτε γαλικά και προσέξετε τους στίχους, θα εκπλαγείτε από τη βαθιά ένταση: ηλίθιοι, ανόητοι, αλλά διασκεδαστικοί. (με τη βοήθεια του παραγωγού Eddie Barclay). Το αποτέλεσμα είναι ένα ώριμο ποπ τραγουδάκι που θα μπορούσε εύκολα αναμειγνύεται για ΠΛΑΚΑ σε «easy-listening» πάρτι. Και έτσι σας το σερβίρω ... για πλάκα (κλικ)
Έχω, λοιπόν, δυσκολίες να φανταστώ ότι το «Σκέψου Μουσταφά» είναι ένα ζωντανό και σοβαρό αφιέρωμα στον Bob Azam ... εξάλλου η εταιρία λέει:
Πάρτε αυτό το CD, εάν θέλετε να έχετε τη διασκέδαση και το χαμόγελο.
Τώρα είπα να συνεισφέρω και εγώ με μερικούς άλλους μουσταφάδες
(αλλά και εσείς αν έχετε κάτι τις, μπορείτε να το στείλετε στα σχόλια)
  • Η αυθεντική εκτέλεση με τον Bob Azzam
  • Αραβική εκτέλεση από την Rida Boutrous (και το άλμπουμ The Renaissance Of Arabic Classics For Clubbers)
  • Από τον Gus Vali και το άλμπουμ "Chimera" (βλέπε παλιότερη ανάρηση ή ευρετήριο)
  • Από τον Δημήτρη Στεργίου (Μπέμπη) στην Αμερική με την Σεβάς Χανούμ και τον Στέλιο Σουγιουλτζή
  • Από την Γιώτα Λύδια και τον Μανώλη Αγγελόπουλο
  • Από τους γερμανούς εθνοροκάδες "17 Hippies"
  • Από τον Πέρση Sami Yusuf (δουλεύει & παράγει στο Λονδίνο)
  • Από τους Kultur Shock (gypsy punk band από το Seattle που παίζει rock, metal and punk με παραδοσιακά Balkan στοιχεία).
  • Από την Ελένη Βιτάλη (και το άλμπουμ "Χορέψτε γιατί Χανόμαστε")
Kαι στον φίλο A.F.Marx από την Μισιρλουπαίδεια --> του προτείνω όταν εξαντλήσει τη "μισιρλού" ...(?) να ασχοληθεί και με κανένα "μουσταφά¨ γιατί εγώ δεν έχω αρκετή υπομονή.(κλικ)

1 σχόλια:

A.F.Marx Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου, 2011  

Χαχαχαχα!
Πας να μου ανοίξεις καινούργιες δουλειές...
Σ' ευχαριστώ

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Η Πολιτική μας..!

Σκοπός του Blog μας είναι να προάγουμε την καλή μουσική, να διαφημίσουμε τους σωστούς καλιτέχνες & να ενημερώσουμε τους ανήσυχους ακροατές για πράγματα που συμβαίνουν στην Ελληνική σκηνή (και όχι μόνο). Σε καμμία περίπτωση δεν συμμετέχουμε στην πειρατεία της Μουσικής, αλλά προσπαθούμε να διαφημίσουμε τους καλλιτέχνες (δεν παρουσιάζουμε ολόκληρες δουλιές, αλλά ένα δείγμα προτρέποντας να αγοράσετε τους αυθεντικούς δίσκους). Όλα τα mp3 αρχεία παραμένουν για περιορισμένο διάστημα. Ακόμα παρουσιάζοντας μερικές δικές μας συλλογές βοηθούμε στη σωστή ενημέρωση και προώθηση της ποιοτικής μουσικής.
Δεν θα θέλαμε να εκμεταλλευτείτε για εμπορικούς λόγους τις μουσικές που προσφέρουμε.
O διαχειριστής του blog, δεν φέρει ευθύνη για τα περιεχόμενα εξωτερικών συνδέσεων (links), ούτε για το περιεχόμενο των σχολίων από τους επισκέπτες.
Εάν είστε εκπρόσωπος πνευματικών δικαιωμάτων κάποιας εκ των αναρτήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της, ειδοποιείστε μας θα αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατόν..!

... Η γλυκα του Βινυλιου

...  Η γλυκα του Βινυλιου

Αναγνώστες

Οδηγια

Καταθέστε σχόλια για άλμπουμ που ψάχνετε ή "βρήκατε εδώ", ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι χρήσιμες για άλλους. (Γράψτε στον τομέα των σχολίων). Αν θέλετε να ανεβάσετε ένα άλμπουμ, στείλτε μας με email κάποιες πληροφορίες, link, εξωφύλλα, λίστα τραγουδιών, κάτι τις πλήρες τέλος πάντων και στείλτε το στο sebaxaki@gmail.com Τα άλμπουμ που στέλνετε θα αναρτώνται το συντομότερο, φυσικά αν συνάδουν με το ύφος του blog (δεν θέλουμε υποπροϊόντα της μουσικής)

  © Blogger template Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Επιστροφή στην Κορυφή